Forskarutbildning
Som enda lärosäte i Sverige erbjuder Lunds universitet forskarutbildning i det flervetenskapliga ämnet mänskliga rättigheter. Forskarutbildningen, som omfattar fyra år (240 högskolepoäng), bedrivs vid avdelningen för mänskliga rättigheter, historiska institutionen och ger filosofie doktorsexamen i mänskliga rättigheter.
Ämnet integrerar historiska, filosofiska, rättsliga och politiska perspektiv i studiet av mänskliga rättigheter och deras förutsättningar, begränsningar och roll i samtiden. Centrala och aktuella problemställningar är statligt och icke-statligt aktörskap, mänskliga rättigheters idéutveckling, historieskrivning och begreppsbildning, minoritetsskydd, mänskliga rättigheter i skolan, kvinnors rättigheter, rättigheter och aktivism, barns rättigheter, politiskt motstånd och rättighetsdiskurser i civilsamhället.
Läs om våra doktoranders projekt
Behörighet
För behörighet till forskarutbildningen krävs att man har antingen en examen på avancerad nivå (magister eller master) eller 240 högskolepoäng varav minst 60 på avancerad nivå eller motsvarande kunskaper. För behörighet till forskarutbildning i mänskliga rättigheter krävs dessutom särskild behörighet, som innebär att minst två år av ens tidigare studier (120 hp) ska ha tydlig relevans för fältet mänskliga rättigheter och för inriktningen på det tilltänkta avhandlingsarbetet samt att man har en godkänd examensuppsats på avancerad nivå (minst 15 hp) med tydlig inriktning mot mänskliga rättigheter.
Läs mer i den allmänna studieplanen för forskarutbildning i mänskliga rättigheter. Du hittar den på fakultetens sida Allmänna studieplaner
Kontakt
Om du har frågor om forskarutbildningen i mänskliga rättigheter så kan du kontakta Dan-Erik Andersson.